Informații generale

Localitatea Dragus este situata in depresiunea Fagarasului, la poalele Muntilor Fagaras, in partea de nord a acestora. Depresiunea Fagarasului, situata la bordura nordica a muntilor, se prezinta ca un amfiteatru imens, strabatut de la est spre vest de raul Olt, care are foarte multi afluenti porniti din Muntii Fagarasului.
     Dragusul este amplasat la 25 de km vest de municipiul Fagaras si la 8 km est de Or. Victoria, la 7 km de Manastirea Brancoveanu si la 4 km de raul Olt.Între culmea Fagarasului si Olt in jurul Dragusului se intalnesc pe rand urmatoarele localitati: la nord-est Sambata de Jos, si Voila, Sambata de Sus si Lisa, la sud-vest Vistea de Sus, la nord-vest Vistea de Jos si imediat peste Olt, Rucarul. Granitele naturale intre aceste comune nu au un caracter prea pronuntat: Dumbrava, inspre Sambata de Sus, iar inspre cele doua Visti, Valea hotarului, numita astfel, deoarece masoara limita unui sat fata de celalalt. Comuna Dragus este formata numai din localitatea Dragus, cu tot terenul agricol si forestier apartinator.
     Comunicarea cu restul regiunilor se face prin intermediul drumurilor comunale si intrajudetene, precum si nationale, Dragusul aflandu-se la 5km de DN1 / E68. Localitatea este strabatuta de soseaua 104A. Caile de acces spre comuna sunt : DN1 Brasov - Fagaras – Ucea – Victoria – Dragus (90 km) sau DN 73 A Brasov – Rasnov – Poiana Marului – Sinca – Recea – Lisa – Sambata de Sus – Dragus (86 km).
Relieful comunei este plan, cu inclinatie nordica, dinspre munti spre raul Olt. Este strabatut de mai multe paraie, dintre care cel mai mare este Draguselul. Toate izvorasc din munti sau de la poalele lor, strabat teritoriul comunei si se varsa in Olt.
     Clima este temperat continentala, cu veri racoroase si ierni aspre, cu precipitatii in tot cursul anului. Directia dominanta a vantului este in lungul raului Olt.            

     Comuna Dragus are o suprafata totala de 4210 ha, din care 427 ha intravilan, 3783 ha extravilan.Satul Dragus are 2045 locuitori dintre care 2045 sunt romani. Acestia locuiesc in 420 de gospodarii.